PT Sampling SHI 19 - 2025
Međulaboratorijsko poređenje uzorkovanja prirodne izvorske vode u svrhu hemijskih ispitivanja
- uzorkovanje vode sa hemijskim ispitivanjima -
Krupac - Niš
Etno restoran Čiča Diča, Bulevar Svetog cara Konstantina bb, Niš
Preuzmite kompletan Program Ispitivanja osposobljenosti
Planiran period međulaboratorijskog uporednog merenja: 21. mart 2025.
U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, koji mogu uticati na kvalitet sprovođenja šeme ispitivanja osposobljenosti, obezbediće se rezervni termin, a sve zainteresovane strane biti blagovremeno informisane.
Provajder PT šeme:
Savez hemijskih inženjera, Kneza Miloša 9/I, 11000 Beograd
tel./fax: + 381 11 3240 018 E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Koordinator PT šeme:
Nenad Kostić, E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Tehnički ekspert PT šeme:
Marija Rakićević, E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Domaćini:
JAVNO KOMUNALNO PREDUZEĆE NAISSUS
Etno restoran Čiča Diča, Bulevar Svetog cara Konstantina bb, Niš
Oblast merenja
Voda / voda za piće / Uzorkovanje i hemijska ispitivanja vode
Ispitivanja: Uzorkovanje i hemijska ispitivanja rečne vode
Mesto za uzorkovanje je odabrano, da suštinski simulira stvarna uzorkovanja na terenu u cilju hemijskih ispitivanja.
Rezultati laboratorija, u završnom Izveštaju o međulaboratorijskom uporednom merenju1), biće vrednovani u odnosu na dodeljenu (nominalnu) vrednost koja se uspostavlja iz vrednosti dobijenih od učesnika konsenzusom.
Rezultati se vrednuju numerički, iz Z skora, prilikom čega se mogu uzeti u obzir i merne nesigurnost dodeljene vrednosti.
1Uporedno merenje uključuje:
- uzorkovanje vode,
- transport uzorka do svoje laboratorije i
- ispitivanje
Obim PT šeme
Test materijal se uzorkuje u cilju određivanja sledećih svojstava:
Oznaka |
Svojstvo koje se ispituje |
Merenja |
Potreban pribor |
(A) |
|
Direktna merenja na samom mernom mestu |
|
(B) |
|
Merenja u sopstvenim laboratorijama |
|
Napomena: Merenja slobodnog rezidualnog hlora ispituje se u vodi sa česme, u neposrednoj blizini izvorišta.
Izbor metode
Šema ispitivanja osposobljenosti je procena sa vrednovanjem laboratorije, uključujući i njeno osoblje, za izvođenjem standardne metode uzorkovanja (ISO 5667-5) sa ispitivanjem, koju laboratorija koristi u svom rutinskom radu, a u poređenju sa rezultatima drugih laboratorija.
(A) Parametri ispitivanja, sa oznakom A, izvode se na samom mernom mestu sa sopstvenom laboratorijskom opremom. Uzorak se uzorkuje na takav način da je moguće ispitivanje na samom mernom mestu.
Laboratorije dostavljaju jednu merenu vrednost organizatoru odmah nakon izvršenog merenja, na samom mernom mestu.
(B) Parametri ispitivanja, sa oznakom B, se uzorkuju kao trenutni uzorak, na samom mernom mestu u sopstvenoj ambalaži, transportuju do svoje laboratorije i ispituju rutinskim metodama.
Metoda izbora
Metoda izbora je SRPS ISO 5667-5:2008 (Identičan sa ISO 5667-5:2006), uz dodatne smernice date u SRPS EN ISO 5667- 3:2024 (Identičan sa EN ISO 5667-3:2024).
Od laboratorija učesnica se očekuje da izvrše uzorkovanje istog izvora vode, a u skladu sa sopstvenom procedurom, što podrazumeva korišćenje sopstvenog pribora za uzokovanje sa ambalažom.
Sama merenja na mernom mestu i u laboratoriji, dalje se vrše metodama koje laboratorija inače koristi prilikom rutinskih ispitivanja vode.
Važni datumi
- Prijava: do 14. marta 2025. godine
- Dostavljanje podataka o učesnicima: do 14. marta 2025. godine
- Uplata kotizacije: do 18. marta 2025. godine
- Potvrda termina: 18. mart 2025. godine
- Stručni sastanak: 21. mart 2025. godine
- Uzorkovanje: 21. mart 2025. godine
- Dostavljanje rezultata: najkasnije do 4. aprila 2025. godine
- Završni izveštaj: sredinom maja 2025. godine
KOTIZACIJA
Kotizacija iznosi 35.000 RSD + PDV i obuhvata:
- Troškove organizacije
- Predavanje na teme o postavci PT šeme i statističkom modelu,
- Sertifikat za učesnike,
- Osveženja za učesnike: kafa, sok, … tokom uvodnog sastanka; radni doručak.
- Statističku obradu rezultata, vrednovanje rezultata i
- Izradu i distribuciju i završnog Izveštaja i Uverenja o učešću.
Preuzmite kompletan Program Ispitivanja osposobljenosti